Rijstijlverzekering; een zegen of een valkuil?

Goed gedrag belonen is een bekend principe. Om die reden riepen een aantal autoverzekeraars verschillende rijstijlverzekeringen in het leven. Door middel van bijvoorbeeld een app meet je of jij het voorbeeldige type bent waar iedere verzekeraar van droomt. Dit type zou dankzij zo’n app beloond kunnen worden met een korting van 35% op een autoverzekering. Ben jij een racemonster, dan is het hebben van een rijstijlverzekering juist af te raden.

Hoe werkt het?
Er zijn een aantal autoverzekeraars die zo’n rijstijlverzekering aanbieden. ANWB, FBTO, Interpolis en Fairzekering zijn hier voorbeelden van. ANWB, FBTO en Interpolis werken alle drie met applicaties die je op je telefoon kunt installeren. Fairzekering pakt het iets anders aan. Zij werken met stekkers die je eenvoudig kunt inpluggen in de OBD-poort van jouw auto. Maar dit komt eigenlijk allemaal op hetzelfde neer. Alle tools houden je gegevens bij en belonen de bestuurder als hij of zij veilig rijdt.

Waar wordt op gelet?
Je snelheid, hoe hard je optrekt én het remgedrag. Dat zijn de drie elementen waar bijna alle verzekeraars de focus op leggen. Al deze eigenschappen worden daarom gemonitord door de app of stekker. Vanzelfsprekend scoor je beter als jij op deze punten goed presteert. Naast snelheid, remmen en optrekken vindt ANWB het bijvoorbeeld ook belangrijk hoe je bochten neemt.

Interpolis beloont hun klanten op een andere manier. Met de ‘automodus app’ wordt namelijk de focus gelegd op het niet gebruiken van je telefoon. De app zorgt ervoor dat jij niet afgeleid raakt en daardoor veilig de weg op gaat. Zo sprokkel je 10% korting op je autoverzekering bij elkaar.

About the author