Schade door huisdieren: wordt die vergoed?

Een extra lange boswandeling met Brutus, een culinair visdiner voor Minoes en een grote bos wortels voor Flappie: op 4 oktober is het Werelddierendag en dus feest voor alle huisdieren. Honden, katten, konijnen, hamsters: op deze dag mogen alle pootjes even flink van de vloer. Ze zijn er immers altijd voor ons, én dat het hele jaar door. We accepteren de mindere kanten van onze harige vrienden vaak met liefde. De haren die zo door het hele huis achterlaten, storen ons niet meer. En als ze per ongeluk iets kapotmaken, zien we dat meestal door de vingers. Maar wat als je huisdier er een té groot feest van maakt en daarbij grote schade veroorzaakt, of nog erger: zelf gewond raakt? Kun je je tegen deze schade verzekeren? En zo ja, met welke verzekeringen?

Vaak geen vergoeding vanuit inboedelverzekering
Natuurlijk, als je een dier in huis haalt, weet je dat er weleens wat vies wordt of stukgaat. Dat willen we ze dan ook altijd snel vergeven. Maar verruilt Minoes haar krabpaal voor de je nieuwe bank of die lederen stoel? Of ziet Brutus het verschil tussen de tafelpoot en zijn bot niet? Dan kan de schade flink oplopen, en daarmee de kosten ook. Op dit soort momenten kun je Brutus en Minoes wel achter het behang plakken. Schades aan losse spullen in huis worden vergoed vanuit de inboedelverzekering. Helaas hebben de meeste inboedelverzekeraars wat minder compassie voor de streken van jouw huisdier, die schade veroorzaken aan de inboedel, dan jijzelf.

Een inboedelverzekeraar vergoedt onvoorziene schade aan de losse spullen in je huis. Haal je een dier in huis, dan vinden verzekeraars dat je bewust het risico loopt op schade. Een huisdier valt volgens deze verzekeraars onder jouw eigen verantwoordelijkheid. Schade die door je huisdier ontstaat, wordt in de meeste gevallen dan ook niet vergoed. Is er schade ontstaan aan jouw spullen door een (huis)dier dat zonder jouw toestemming binnen is gekomen? Dan vergoedt de verzekeraar de geleden schade wel.

About the author